Żywienie dzieci w wieku szkolnym


Już od najmłodszych lat rodzice powinni troszczyć się o to, aby dieta  ich dzieci była prawidłowo skomponowana i zawierała wszystkie składniki odżywcze. W miarę możliwości zachęcam, żeby posiłki jadać razem z dziećmi w miłej, spokojnej atmosferze. Zwracajmy uwagę dzieciom, żeby nie jadły w pośpiechu, dobrze przeżuwały pokarm, gdyż trawienie zaczyna się już w jamie ustnej. Im bardziej kolorowo na talerzu tym zdrowiej. Dzieci intuicyjnie wybierają pokarmy, chętnie sięgają po warzywa, owoce, o ile damy im osobisty przykład i możliwość wyboru. Dzieci uczęszczające do szkoły często jedzą w niej obiady. Zachęcam do codziennego wywiadu z dzieckiem, co jadło ? Wtedy mamy szansę uzupełnić racjonalne odżywianie w domu. Zwracajmy uwagę na obecność pełnowartościowego białka pochodzącego z nabiału (mleko, jaja, sery, twarogi) i różnych gatunków mięs (wołowina, cielęcina, indyk, kurczak, wieprzowina) oraz ryb i roślin strączkowych.
Polecam napoje mleczne fermentowane (kefir, jogurt, maślanka). Bądźmy ostrożni z podawaniem jogurtów słodkich; często mają one więcej cukru niż wapnia. Odradzam spożywania parówek przez dzieci – jest to miernej jakości białko i sporo kalorii. Dzieci w wieku szkolnym są w okresie intensywnego wzrostu, rozwoju emocjonalnego i intelektualnego, dlatego jakość pożywienia jest bardzo istotna. Nie zaleca się stosować w żywieniu dzieci diety wegetariańskiej. Pokarmy mięsne są źródłem takich niezbędnych dla rozwoju dziecka składników jak białko, żelazo cynk czy wit.B12.
W żywieniu dzieci nie stosujmy diety beztłuszczowej, ale podawajmy odpowiedniej jakości tłuszcze. Dzieci nie powinny spożywać margaryn w żadnej postaci, rekomendowane jest spożywanie masła (zawiera ok.150 rodzajów pozytywnych tłuszczy), a także oliwy z oliwek, oleju lnianego znakomitego źródła kwasów tłuszczowych Omega 3 , krytycznie potrzebnych każdej komórce nerwowej, świetnie działających na odporność dziecka, układ krążenia, stawy, skórę. Polecam również olej sojowy, słonecznikowy i rzepakowy niskoerukowy. Tu zachęcam również do ujęcia w jadłospisie dziecka tłustych ryb bogatych w NNKT  np. halibut, łosoś, tuńczyk, makrela, śledź.
Nie pozwalajmy dzieciom na spożywanie coca-coli, pepsi, fanty i innych napojów sztucznie barwionych, gazowanych bogatych w konserwanty, które znacznie obniżają przyswajanie cennego wapnia. Zachęcam do robienia w sezonie soków owocowych i warzywnych. Zupy w proszku, konserwy mięsne i warzywne, frytki hamburgery – te produkty powinniśmy wykluczyć z żywienia dzieci. Produktami, które dzieci i młodzież spożywają w nadmiarze są słodycze, słone przekąski oraz wspomniane słodkie napoje gazowane. Przekłada się to na zbyt dużą podaż w diecie m.in. cukrów prostych, sodu i szkodliwych tłuszczy nasyconych. W całodziennym wyżywieniu dzieci powinny się znaleźć niskoprzetworzone produkty zbożowe takie jak grube kasze, płatki owsiane i razowe pieczywo. Pamiętajmy, żeby nie zmuszać dzieci do jedzenia, gdyż najczęściej one same regulują ilość przyjmowanych pokarmów a nadmierne porcje powodują przyrost masy ciała, a to prowadzi do wzrostu liczby i objętości komórek tłuszczowych. Jeśli dziecko ma nadwagę jest prawdopodobne, że w kolejnych latach będzie miało kłopoty z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Batoniki, wafelki, ciasteczka, cukierki zastąpmy dzieciom owocami, warzywami czy fermentowanymi napojami mlecznymi, a nie dopuścimy do niedoborów białkowych, witaminowo-mineralnych w rozwijających się organizmach naszych dzieci. Wprowadzenie zdrowych przekąsek doprowadzi nas do właściwych nawyków żywieniowych i możliwości zmniejszenia chorób na tle wadliwego żywienia. Mówiąc o zdrowym stylu życia pamiętajmy o aktywności ruchowej i piciu dobrej jakości wody oraz odpowiednio długim śnie i miłym dla każdego relaksie. Pamiętajmy o odpowiedzialności za zdrowie naszych pociech a one przysporzą nam wiele radości. Życzę urozmaiconych fantazji kulinarnych, wspólnych posiłków i wiele zdrowego rozsądku oraz konsekwencji rodzicielskiej.

Z Poważania dla Zdrowia

Małgorzata Rynkowska
Dietetyk