Zdrowe odżywianie w czasie ciąży nie jest niczym trudnym, wystarczy, jeść różnorodne świeże jedzenie. Tak można było stwierdzić kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu. Obecnie wraz z szybkim postępem cywilizacyjnym, gdy coraz więcej kobiet łączy pracę zawodową z prowadzeniem domu i wychowywaniem dzieci, coraz trudniej jest zapewnić prawidłową dietę bogatą w składniki odżywcze.
We wczesnej cięży często panie odczuwają nudności. Posiłki powinny być wtedy niezbyt obfite i lekkostrawne. Czasami zjedzenie zwykłego herbatnika i wypicie czegoś przed wstaniem może zapobiec pojawieniu się nudności. Staraj się jeść mało, ale często. Trzeba zwrócić uwagę na jakość, świeżość i urozmaicenie pokarmów. W diecie kobiety ciężarnej powinno się znaleźć więcej świeżych owoców i warzyw, chleba różnego rodzaju, makaronu, kasz i ryżu z pełnego przemiału, fasoli, grochu, kurczaków i ryb. Ograniczyć trzeba słodkie pokarmy, t.j. ciastka, słodycze, słodzone napoje, tłuste potrawy np. smażona wieprzowina i baranina. Ograniczamy też ciasta, lody i sosy. Zapotrzebowanie energetyczne dla kobiety ciężarnej zwiększa się o 300 kcal. w II i III trymestrze w stosunku do normy w zależności od wieku, masy ciała i aktywności fizycznej. W czasie ciąży masa ciała kobiety może sięgnąć 10 – 12 kg , raczej nie więcej. Błędne jest powiedzenie, że „kobieta w ciąży i karmiąca powinna jeść za dwoje” W tych okresach fizjologicznych wskazana jest kontrola masy ciała, aby nie dopuścić do otyłości. Dbajcie panie również o odpowiednią ilość płynów, aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu. Pijąc więcej płynów, jedząc więcej owoców i warzyw bogatych w błonnik, pieczywa gruboziarnistego uchronimy się przed zaparciami i hemoroidami.
Kobieta ciężarna powinna unikać wielu pokarmów. Jajka zawsze uważano za dobre i tanie źródło białka. Jednak odradza się spożywania jajek surowych ze względu na możliwość zachorowania na salmonellę. Również niebezpieczne jest jedzenie surowego lub niedopieczonego mięsa, gdyż grozi to toksoplazmozą. Ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku przy spożywaniu wątróbki jest ona bogata w żelazo a także w witaminę A, która odkłada się w wątrobie zwierząt. Duże ilości tej witaminy mogą spowodować wadę płodu.
Kobiety w ciąży mają zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Wzrasta zapotrzebowanie na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K, oraz witaminę C. Jeśli kobieta w ciąży pije dużo herbaty lub kawy, każdą filiżankę powinna popić szklanką wody lub soku. Powszechnie znane jest zwiększone zapotrzebowanie na żelazo. W ostatnich miesiącach ciąży dziecko magazynuje w organizmie żelazo, aby mogło pokryć spożycie w ciągu 4 – 6 mies. po urodzeniu. Dlatego przyszła matka musi zwiększyć ilość tego składnika w diecie. Pamiętajmy, że tylko niewielka część żelaza wchłania się przez przewód pokarmowy a picie herbaty może upośledzić proces wchłaniania. Picie soków owocowych i suplementacja Acerolą C przed posiłkiem znacznie ułatwia wchłanianie żelaza. Minerał ten jest niezbędnym składnikiem do wytwarzania hemoglobiny wchodzącej w skład czerwonych krwinek. Zapobiega niedokrwistości, zwiększa odporność organizmu dziecka i matki, oraz zapobiega zmęczeniu i otyłości. Najlepsze źródło żelaza to mięso, wątróbka zielone warzywa, pieczywo ziarniste, suszone morele, groch fasola, pestki dyni. Bardzo ważnym składnikiem mineralnym polecanym kobietom w ciąży jest wapń zużywany przez dziecko do budowy systemu kostnego i zębów. Mleko i przetwory mleczne dostarczają najlepiej przyswajalnego wapnia. Zaleca się również większe spożycie witamin z grupy B a szczególnie kwasu foliowego. Niedobór kwasu foliowego u kobiet przed zajściem w ciąże i w pierwszych tygodniach jej trwania może powodować: niedorozwój łożyska, samoistne poronienia, wady wrodzone noworodków (wady cewy nerwowej), obniżenie masy ciała noworodków. Suplementację kwasem foliowym należy rozpocząć chociaż 3 mies. przed zajściem w ciąże i kontynuować ją w pierwszych miesiącach jej trwania. Coraz częściej mówi się o potrzebie dostarczania kobiecie ciężarnej kwasów Omega 3. ponieważ jemy za mało tłustych ryb i dobrej jakości olejów zawierających te kwasy.
Pod koniec ciąży należy ograniczyć sól. Absolutnie wykluczyć produkty zawierające aspartam czy glutaminian sodu w codziennej diecie. Zachęcam do stosowania ziół różnego rodzaju. Zapraszam wszystkie przyszłe mamy do regularnych ćwiczeń odpowiednio stopniowanych a także do dbałości o wizerunek. Okres ciąży dla każdej kobiety to najcudowniejszy czas w życiu. Wizyta u kosmetyczki, wizażystki czy fryzjera zawsze uszczęśliwia kobiety. A szczęście udzieli się na pewno oczekiwanemu dziecku i przyszłemu tatusiowi. Życzę dobrego samopoczucia wiele relaksu i szczęśliwego rozwiązania a w miarę możliwości długiego karmienia piersią.

Z Poważaniem dla Zdrowia

Małgorzata Rynkowska
Dietetyk